Voor het bestrijden van kalkaanslag zijn er diverse methodes. De bekendste zijn vooralsnog de waterontharders op basis van zout en de magneten (zowel elektrisch als mechanisch). Met de keramische ontharder van H2O Pro is er een alternatief wat goed werkt, relatief laag in kosten en onderhoud is, waarbij geen zout nodig is en mede daardoor vriendelijk is voor milieu en gezondheid.

Verschillende ontharders

Magneetontharders

Het ontharden door magneetvelden werkt slechts seconden. Eigenlijk is deze methode alleen effectief in sommige industriële omgevingen met specifieke omstandigheden met een constante waterstroom, een vaste (lage) temperatuur een kort gebruik en optimaal afgestelde magneetvelden.
Over de effectiviteit van magneetvelden als ontharder in huishoudens, is bijna niemand enthousiast.

waterdruppel icoon

Waterontharders met zout

Dat is anders met de zoutontharders, ook wel ionenwisselaars genoemd. Deze wisselen de, overigens zeer gezonde maar kalkaanslag vormende, calcium en magnesium om met natrium. De calcium- en magnesiumionen worden via een afvoer weggespoeld naar het riool en daarvoor in de plaats zit nu het gladde natrium in het tapwater. Dit natrium is gewonnen uit het zout (NaCl/natriumchloride). Doordat natrium gladder is dan calcium en magnesium is dit een effectieve manier om aanslag te voorkomen.

Nadelen van waterontharders met zout

Nadeel is uiteraard dat bij consumptie de smaak niet altijd positief gewaardeerd wordt en dat we extra natrium binnenkrijgen terwijl er voor onze gezondheid geadviseerd wordt om minder zout (minder natrium!) te consumeren. Daarnaast is natrium zo glad dat het voelt alsof de zeep niet van je huid af wil, haarkrullen slap worden en uitglijden op de douchevloer vaker voorkomt.

Verbruik door waterontharders met zout

Voor gebruik in vijvers en zoetwater-aquaria wordt natriumhoudend water afgeraden. Dit is omdat veel vissen niet tegen natriumhoudend water kunnen maar ook omdat er dan sneller en meer algen in het water groeien. In ieder geval is met een goed werkende zoutontharder het poetsen op kalkaanslag verleden tijd. Daar staat qua werk tegenover dat er wel regelmatig zout bijgevuld moet worden (zo’n 25 kg. p.p.p.jr.) en dus in behoorlijke hoeveelheden op voorraad gehouden moet worden.

Om het natrium in het water te krijgen moet de zoutontharder een verbinding maken met het zout dat in de open lucht in de zoutbak ligt. Hierdoor is meer onderhoud/reiniging nodig dan bij een gesloten systeem.
Voor het wegspoelen van de calcium en magnesium wordt zo’n 5% extra water verbruikt en is er een aansluiting op een afvoer vereist. Als de zoutontharder niet aangesloten kan worden op een afvoer dan is installatie van dit systeem niet mogelijk.

Alternatief voor waterontharders met zout

Een goed alternatief voor de zout- en magneetapparaten is de keramische ontharder.

Keramische waterontharder

De werking van een keramische ontharder is gebaseerd op het natuurlijke gegeven dat calcium- en magnesiumionen onder bepaalde omstandigheden kristalliseren oftewel: voor aanslag zorgen.

In de H2O Pro zitten keramische parels, dit is het werkzame materiaal, waarop heel snel kalkaanslag ontstaat. Deze aanslag kan hier echter niet aan hechten. Het gevolg: de aanslag, oftewel de kristallen schieten na 5 à 10 seconden weer los en stromen gewoon met het water mee. Deze kristallen zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn, maar tegelijk ook zo groot dat ze niet meer in de poriën van oppervlaktes kunnen hechten. Dit doen losse ionen namelijk wel en vormen daardoor een ondergrond voor een heel plakkaat aan kalkaanslag.

Vergelijk het met een klimopplant die met zijn wortelpuntjes tussen de korrels van cement en steen vastpakken. Als zo’n plant iets dikkere wortelpuntjes zou hebben, dan zou hij zo van de muur afgepakt/afgeveegd kunnen worden. Zo is het ook met de kalkkristallen van calcium en magnesium. Op zich niets nieuws, want we kennen dit effect van kalkschilfers die van het verwarmingselement van bijvoorbeeld een waterkoker afknappen. Deze schilfers hechten ook niet opnieuw.

Zonder stroom, zout en afvoer!

Voordelen van de keramische waterontharder

Het doel van een waterontharder is het voorkomen van kalkaanslag. Om dit te bereiken zijn er, zoals hierboven beschreven, verschillende manieren. Echter heeft ieder type z’n voor- en nadelen.
Zowel de H2O Pro als de traditionele waterontharders met zout slagen erin om kalkaanslag te voorkomen. Daarmee is de keuze ook afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker.

Een groot voordeel van de H2O Pro is dat je er na installatie geen omkijken meer naar hebt. De H2O Pro werkt zonder stroom, afvoer en zout. Omdat een afvoer en stroom niet nodig is, kan de H2O Pro vrijwel overal geïnstalleerd worden, zowel in de meterkast, meterput, kelder, als onder de vloer. Eigenlijk maakt het niet uit, zolang de H2O Pro maar direct na de watermeter wordt geplaatst. Meer kenmerken van de H2O Pro kunt u onder andere vinden onder ‘Waarom H2O Pro’.

Het kan zijn dat na het lezen van dit artikel er vragen naar boven komen. Bekijk dan ook eens de ‘Veelgestelde vragen’.

H2O Pro modellen
Bekijk onze modellen

Lees meer over de belangrijkste eigenschappen van H2O Pro