Voor het bestrijden van kalkaanslag zijn er diverse methodes. De bekendsten zijn voor alsnog de zoutontharders en de magneten (zowel elektrisch als mechanisch). Met de keramische waterontharder van H2O Pro is er alternatief wat goed werkt, relatief laag in kosten en onderhoud is, waarbij geen zout nodig is en mede daardoor vriendelijk is voor milieu en gezondheid.

Verschil in waterontharders

Maagneetontharders


Het ontharden door magneetvelden werkt slechts seconden. Eigenlijk is deze methode alleen effectief in sommige industriële omgevingen met specifieke omstandigheden met een constante waterstroom, een vaste (lage) temperatuur een kort gebruik en optimaal afgestelde magneetvelden.
Over de effectiviteit van magneetvelden als ontharder in huishoudens, is bijna niemand enthousiast.

waterdruppel icoon

Zoutontharders

Dat is anders met de zoutontharders, ook wel ionenwisselaars genoemd. Deze wisselen de, overigens zeer gezonde maar kalkaanslag vormende, calcium en magnesium om met natrium. De calcium en magnesium ionen worden via een afvoer weggespoeld naar het riool en daarvoor in de plaats zit nu het gladde natrium in het tapwater. Dit natrium is gewonnen uit het zout (NaCl/natriumchloride). Doordat natrium gladder is dan calcium en magnesium is dit een effectieve manier om aanslag te voorkomen.

Nadelen van zoutontharders

Nadeel is uiteraard dat bij consumptie de smaak niet altijd positief gewaardeerd wordt en dat we extra natrium binnenkrijgen terwijl er voor onze gezondheid geadviseerd wordt om minder zout (minder natrium!) te consumeren. Daarnaast is natrium zo glad dat het voelt alsof de zeep niet van je huid af wil, haarkrullen slap worden en uitglijden op de douchevloer vaker voorkomt.

Verbruik door zoutontharders

Voor gebruik in vijvers en zoetwater-aquaria wordt natrium houdend water afgeraden. Dit is omdat veel vissen niet tegen natrium houdend water kunnen maar ook omdat er sneller en meer algen in het water groeien. In ieder geval is met een goed werkende zoutontharder het poetsen op kalkaanslag verleden tijd. Daar staat qua werk tegenover dat er wel regelmatig zout bijgevuld moet worden (zo’n 25 kg. p.p.p.jr.) en dus in behoorlijke hoeveelheden op voorraad gehouden moet worden.

Om het natrium in het water te krijgen moet de zoutontharder een verbinding maken met het zout dat in de open lucht in de zoutbak ligt. Hierdoor is meer onderhoud/reiniging nodig dan bij een gesloten systeem.
Voor het wegspoelen van de calcium en magnesium wordt zo’n 3% extra water verbruikt en is er een aansluiting op een afvoer vereist. Als de zoutontharder niet aangesloten kan worden op een afvoer dan is installatie van dit systeem niet mogelijk.

Alternatief voor zoutontharders

Een goed alternatief op de zout- en magneet apparaten is de keramische waterontharder.

Keramische waterontharder


De werking van een keramische waterontharder is gebaseerd op het natuurlijke gegeven dat calcium- en magnesiumionen onder bepaalde omstandigheden kristalliseren oftewel; voor aanslag zorgen.

In de H2O pro zitten keramische parels die zo zijn samengesteld dat ze wel kalkaanslag opwekken maar waar de gevormde kristallen vervolgens niet aan kunnen hechten. Het gevolg: de kristallen schieten na 5 a 10 seconden weer los en stromen gewoon met het water mee. Deze kristallen zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn, maar tegelijk ook zo groot dat ze niet meer, in de poriën van oppervlaktes kunnen hechten. Dit doen losse ionen wel en vormen daardoor een ondergrond voor een heel plakkaat aan kalkaanslag.

Vergelijk het met een klimopplant die met zijn wortelpuntjes tussen de korrels van cement en steen vastpakken. Als zo’n plant iets dikkere wortelpuntjes zou hebben, dan zou hij zo van de muur afgepakt/afgeveegd kunnen worden. Zo is het ook met de kalkkristallen van calcium en magnesium. Op zich niets nieuws, want als we kalkaanslag/kalkkristallen van de wand schrapen en er vervolgens weer aan willen plakken, dan lukt dat ook niet.

Zonder stroom, zout en afvoer!

Voordelen van de H2O Pro keramische waterontharder


Het doel van een waterontharder is het voorkomen van kalkaanslag. Daarvoor zijn er, zoals hierboven beschreven verschillende manieren om dit te bereiken. Echter heeft ieder type z’n voor- en nadelen.
Zowel de H2O Pro als de traditionele zoutontharders slagen erin om kalkaanslag te voorkomen. Daarmee is de keuze ook afhankelijk van de voorkeur van de gebruiker.
Een groot nadeel bij de zoutontharders is dat het zout regelmatig bijgevuld moet worden. Met meer dan 25 kg per persoon per jaar een verbruik van ongeveer kilo zout per jaar is dat fors. Daarnaast moet er altijd een voorraad zout worden aangehouden, wat betekent dat er opslagruimte nodig is. Vooral waarbij deze ruimte niet in huis is, zoals bijvoorbeeld appartementen, is dit lastig.

Veel mensen proberen consumptie van natrium te verminderen. Het gezondheidsprobleem van zout is juist het natrium. Daarom zijn er vaak vraagtekens bij mensen die een ontharder overwegen over het zout. Zelf de controle hebben over de consumptie van natrium wordt uiteraard lastiger als je niet meer kunt kiezen voor water met of zonder natrium.

Een groot voordeel van de H2O Pro is dat je er geen omkijken meer naar hebt na de installatie. De H2O Pro werkt zonder stroom, afvoer en zout. Omdat een afvoer en stroom niet nodig is, kan de H2O Pro vrijwel overal geïnstalleerd worden. Voorbeeld van installatie is de meterkast, meterput, kelder, of onder de vloer. Eigenlijk maakt het niet uit, zolang de H2O Pro maar direct na de watermeter wordt geplaatst. Naast deze genoemde voordelen zijn er nog een aantal extra voordelen aan de H2O Pro die het overwegen waard zijn.

Het kan zijn dat na het lezen van dit artikel er vragen naar boven komen. Bekijk dan ook eens de veelgestelde vragen van onze klanten.

H2O Pro modellen
Bekijk onze modellen