In het Nederlandse leidingwater zitten diverse mineralen, waaronder calcium en magnesium. Deze mineralen zijn prima voor onze gezondheid en voor de stabiliteit van het water. Een vervelend kenmerk van de mineralen calcium en magnesium is echter dat ze voor aanslag zorgen.
Deze aanslag kost ons tijd, geld en schoonmaakmiddelen.

Waterontharder als antwoord tegen kalkaanslag

Om het probleem van kalkaanslag te verhelpen zijn er waterontharders in de markt gekomen. Een waterontharder zorgt ervoor dat kalkaanslag wordt tegengegaan. Dat kan op diverse manieren. Een gangbare manier is een waterontharder die werkt op basis van hars en zout, de zogenaamde ionenwisselaar. Die ionenwisseling vindt plaats op een ondergrond van kunsthars. Die kunsthars geeft natriumionen af aan het water en neem calcium- en magnesiumionen op uit het water. Als de natriumionen op zijn dan wordt de hars gespoeld met zout water. De scheikundige naam voor zout is natriumchloride. Door deze spoeling worden zouten, calcium- en magnesiumionen met spoelwater in het riool gedumpt en blijven natriumionen achter op de hars. Hierna kan de ionenwisseling weer van voorafgaan beginnen.

Natrium is veel gladder dan kalk en laat daardoor geen aanslag achter in apparatuur. Bovendien zijn de natriumvlekken die overblijven op plaatsen waar het water opdroogt, makkelijk zelfs met een droge doek weg te vegen.

Helaas zijn er ook nogal wat nadelen aan dit systeem:

 • We proberen onze natrium consumptie zoveel mogelijk te beperken maar krijgen door dit systeem ook natrium binnen via ons drinkwater.
 • Natrium is glad waardoor uitglijden in de douche vaak voorkomt.
 • Natrium is ook glad of glibberig op de huid wat het gevoel geeft dat zeep niet van de huid af te spoelen is.
 • Door het verwijderen van de kalk uit het water is de natuurlijke balans verstoord en de PH (zuurtegraad) niet meer stabiel.
 • De smaak van natrium wordt door veel mensen niet erg gewaardeerd.
 • Het systeem is relatief kostbaar.
 • Doordat het zoute spoelwater in de open lucht is geweest is er een verhoogd risico op bacteriegroei, waardoor jaarlijks onderhoud noodzakelijk is.
 • Veel aquariumvissen kunnen niet tegen natriumhoudend water.
 • Natriumhoudend water geeft veel algengroei in aquaria en vijvers.
 • Het systeem is niet overal te installeren, met name een aansluiting op het riool is vaak een probleem.
 • Er is meestal ook een stroomaansluiting nodig.
 • Door de spoelingen wordt het waterverbruik zo’n 3% hoger
 • Het zoutniveau moet bijgehouden en aangevuld worden
 • Het milieu wordt belast met ruim 25 kg zout per persoon per jaar.
H2O Pro performance Large vulling
H2O Pro gemonteerd in de meterkast
H2O Pro Performance Large materiaal

De keramische ontharder is een waterverzachter die werkt zonder zout

Een mooi systeem van ontharden waarbij helemaal niets aan het water wordt toegevoegd of eruit wordt gehaald is de keramische ontharder. Of misschien zou je dit beter een kalkontharder kunnen noemen. In dit systeem zitten zogenaamde keramische parels, dit is werkzaam materiaal waarop heel makkelijk en heel snel kalkaanslag ontstaat maar de kalk kan hier niet aan hechten. Het gevolg is dat de kalk na 5 á 10 seconden alweer van deze ondergrond afknapt. Als zoiets in bijvoorbeeld een waterkoker gebeurt dan noemen we dit losgeknapte kalkschilfers. Omdat de van de keramische parels afgeknapte schilfers microscopisch klein zijn noemen we dit kristallen. Deze kristallen drijven gewoon met het water mee maar hechten, net als die schilfers uit de waterkoker, nergens meer aan vast. Hierdoor wordt zonder de kalk uit het water weg te halen voorkomen dat er kalkaanslag in apparatuur ontstaat, en de kalk die u ziet liggen op plaatsen waar het water is opgedroogd is zonder schoonmaakmiddel eenvoudig met een natte doek weg te vegen. Daarnaast heeft dit systeem niet de nadelen van zoutontharders.

Zoutloos water ontharden is goed voor gezondheid en milieu

Door de toepassing van een keramische ontharder blijven de gezonde mineralen calcium en magnesium gewoon in ons drinkwater aanwezig. Dat ze gekristalliseerd zijn maakt voor onze consumptie geen verschil; ons maagzuur lost deze kristallen namelijk binnen enkele seconden op zodat de calcium en magnesium exact net zo verwerkt worden als wanneer ze niet gekristalliseerd zouden zijn.
Het oplossen van de calcium- en magnesiumkristallen gebeurt ook door schoonmaakmiddelen. In bijvoorbeeld een wasmachine lost het schoonmaakmiddel naast vuil ook de calcium- en magnesiumkristallen op en spoelt met het water de afvoer in. Om bijvoorbeeld een douchecabine schoon te maken is het beter geen schoonmaakmiddel te gebruiken want als het schoonmaakmiddel de kalkkristallen oplost en vervolgens niet weggespoeld wordt, zal de kalk alsnog weer vast gaan zitten. Kortom: gebruik liever geen schoonmaakmiddelen; het is niet nodig en bovendien is het sowieso beter voor ons milieu.

Kosten van zoutloos water ontharden

Keramische ontharders vallen in positieve zin op als het gaat om de kosten. De aanschaf is lager dan van zoutontharders, er is geen jaarlijks onderhoud nodig en ook de kosten en het gesleep met zout is er niet. Wel moeten de keramische parels bij bijvoorbeeld de H2O Pro elke drie jaar vervangen worden.

De aanschafprijs van de H2O Pro voor een huishouden is € 675. Installeren kost € 130 en een all-in serviceabonnement, wat ook de driejaarlijkse kosten voor nieuwe keramische parels dekt, kost € 6,95 per maand.

H2O Pro modellen
Bekijk onze modellen

Lees meer over de belangrijkste eigenschappen van H2O Pro

Ontharder zonder afvoer

Keramische ontharder

Ontharder zonder stroom