Een waterontharder zonder afvoer zegt het al. Er is geen aansluiting nodig op het riool omdat het gebruik maakt van een techniek waarbij geen spoel- of afvalwater vrijkomt. Dat houdt in dat de gebruikte techniek in staat moet zijn de kalk in het leidingwater zo te bewerken dat het niet meer zal hechten. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor maar er zijn er maar weinig die naar tevredenheid werken. Wij zijn met name enthousiast over de keramische ontharder van H2O Pro
Waterontharders met zout lozen onnodig water in het riool
Nu er een goed alternatief is voor waterontharders met zout is het lozen van water om de kalk weg te spoelen onnodig geworden. Daarmee is ook een afvoer overbodig geworden zodat de ontharder ook geïnstalleerd kan worden op plaatsen waar geen afvoer voorhanden is.
De vele waterontharders (ionenwisselaars) werken op basis van zout. De scheikundige naam voor dit zout is natriumchloride. Het ion natrium wordt in de ionenwisselaar omgewisseld met calcium en magnesium. Vervolgens wordt het systeem regelmatig gespoeld, ook wel regenereren genoemd. Dit wordt gedaan om de calcium en magnesium, die dan gebonden zijn aan het chloride deel van de natriumchloride, weg te spoelen. Hierdoor neemt uw waterverbruik minimaal 5% toe. Om die systemen grondiger schoon te spoelen en er zekerder van te zijn dat het water niet naar zeewater gaat smaken , worden ze vaak (veel) minder zuinig afgesteld.



Alternatieve waterontharders die geen afvoer nodig hebben
Naast de zoutontharders zijn er ook waterontharders verkrijgbaar die op een andere manier de kalkaanslag bestrijden. Zo zijn er magneetsystemen die op de waterleiding worden geplaatst en die het aanslaan van kalk tegen gaan. De werking hiervan wordt echter regelmatig in twijfel getrokken. Feit is wel dat je ook hier geen afvoer voor nodig hebt.
Daarnaast zijn en verschillende doseersystemen die stoffen aan het water toevoegen die een reactie met kalk aangaan zodat de kalk zich niet meer aan oppervlaktes hecht. De toegevoegde stoffen variëren van fosfaten tot citroenzuur en van CO2 tot zeolieten. Voor al deze systemen geldt dat de toegevoegde stoffen opraken en dus regelmatig bijgevuld moeten worden. Daarbij is de werking afhankelijk van een juiste dosering en een goed gecontroleerd doseersysteem is kostbaar. Veel systemen werken met een eenvoudige manier van doseren. Deze systemen lossen per liter water eigenlijk teveel op als er weinig water wordt gebruikt en te weinig als er veel water wordt gebruikt. Daarbij blijft het een vervelend idee dat er stoffen aan je consumptiewater worden toegevoegd, overigens doen zoutontharders dat ook, namelijk door natrium in plaats van calcium in het consumptiewater te stoppen.
De CO2 doseersystemen zijn vrij kostbaar maar doseren over het algemeen wel nauwkeurig en de CO2 zelf is erg goedkoop. Alleen is de stalen CO2 drukfles die regelmatig gevuld moet worden erg zwaar. Dit beperkt ook de installatiemogelijkheden.
Door de vele variabelen is niet eenduidig aan te geven wat de effectiviteit is van de doseersystemen. Gelukkig is er een goed werkend alternatief wat geen stoffen aan het water toevoegt en het qua prijs, onderhoud en installatiemogelijkheden ook erg goed doet; de keramische ontharder.
Keramische ontharders zonder afvoer, zonder stroom en zonder iets aan het water toe te voegen
De laatste jaren zie je een opmars van keramische ontharders die de kalk behandelen met keramische parels. Op deze keramische parels ontstaat heel snel kalkaanslag, maar deze aanslag knapt er binnen 5 a 10 seconden alweer af in de vorm van kristallen. Als die kristallen met het blote oog zichtbaar zouden zijn dan zouden we het waarschijnlijk kalkschilfertjes noemen. In ieder geval stromen deze kristallen met het water mee zonder opnieuw aan oppervlaktes vast te gaan zitten. Er is wel verschil in stabiliteit van de gevormde kristallen; er zijn systemen waarbij de kristallen na ongeveer 48 uur weer oplossen / uit elkaar vallen in ionen en dus weer vast kunnen gaan zitten aan verschillende oppervlaktes. De H2O Pro vormt stabiele kristallen die zolang er geen oplosmiddel aan het water wordt toegevoegd, niet meer uit elkaar vallen.
Kenmerkend voor deze systemen is dat het water door een behuizing, dan wel filter wordt gespoeld en na de behandeling verder spoelt in de waterleiding. Daarmee behoud je al het water en hoeft er geen water afgevoerd te worden in het riool. Naast de milieu- en water besparende winst die het oplevert zijn er meer voordelen.
Flexibiliteit door ontbreken van aansluitingen
Naast dat er geen afvoer nodig is, werkt de keramische ontharder ook zonder stroom. Dat geeft veel meer mogelijkheden als het gaat om plaatsing van de waterontharder. Door de compacte behuizing kan de H2O Pro vrijwel overal geplaatst worden.
Een waterontharder wordt bij voorkeur direct na de watermeter geplaatst, zodat alle water vóór alle tappunten behandeld kan worden. Vaak is er op die plek weinig ruimte en als een afvoer en of stroomvoorziening nodig zijn is installatie van diverse systemen in veel situaties niet mogelijk. Met de compacte behuizing en de toegepaste techniek van H2O Pro, waarbij geen afvoer en geen stroom nodig zijn, is installatie altijd mogelijk.
Geen beperkingen meer vanwege de plek van de afvoer
Omdat de afvoer geen bepalende rol speelt voor het plaatsen van de H2O Pro is ontharding ook mogelijk in appartementen en op plaatsen waar de watermeter in een meterput zit. Uiteraard zijn er veel meer situaties waar de plaatsingsmogelijkheden van de H2O Pro uitkomst biedt. Zelfs het gedeeltelijk ingraven in een kruipruimte hoort tot de mogelijkheden.
Belangrijke mineralen blijven behouden
Waterontharders die wel via het riool spoelwater afvoeren hebben een groot nadeel als het gaat om het behoud van belangrijke mineralen in ons drinkwater.
Het drinkwater in Nederland bevat naast kalk ook veel andere belangrijke mineralen. Daar waar waterontharders met zout het drinkwater ontdoen van calcium en magnesium en hier natrium voor in het water terug stoppen, zorgen keramische ontharders juist voor het behoud van alle gezonde mineralen.
Omdat er niets wordt toegevoegd maar ook niets uit het water wordt onttrokken, blijft het drinkwater voor consumptie van dezelfde kwaliteit. Een prettig gegeven hierbij is dat ons maagzuur een perfect oplosmiddel is van de gevormde kalkkristallen, zodat de kristallen binnen enkele seconden in onze maag uit elkaar vallen waarna het water weer volledig gelijk is aan onbehandeld water.
Ontdek meer voordelen van de waterontharder zonder afvoer van H2O Pro
De H2O Pro voldoet aan een steeds grotere behoefte van mensen om milieuvriendelijk te investeren. Investeren in een H2O Pro zorgt voor een mooie werking tegen kalkaanslag waarbij er geen stroom, afvoer en zout nodig is. Naast de gunstige prijzen is de H2O Pro een zorgeloos product waar u vrijwel geen omkijken naar heeft. Het enige onderhoud wat nodig is, is eens in de 3 jaar de keramische parels (het werkzame materiaal) vervangen. Kijk ook bij onze veelgestelde vragen en ontdek of de H2O Pro ook bij u past.